Dlaczego aronia nazywana jest superowocem?

Super-jedzenie co to takiego?Super-jedzenie (ang. super-food) to termin, który robi furorę w prasie czy mediach społecznościowych. W dobie sztucznie przetworzonej żywności, ubogiej w wartości odżywcze jak minerały, witaminy, kwasy tłuszczowe itp., dostarczającej jedynie

Czytaj więcej

Aronia i antocyjany

Czym są antocyjanyNazwa „antocyjany” pochodzi od dwóch greckich słów „antos” – kwiat, oraz „kyanos” – niebieski. Antocyjany zatem, to naturalne barwniki roślinne, nadające kolor czerwony, pomarańczowy oraz niebieski kwiatom. Ich

Czytaj więcej

Błonnik w owocach

Zapraszamy do zapoznania się z informacjami o zawartości błonnika pokarmowego w poszczególnych owocach. Więcej informacji o błonniku pokarmowym oraz jego roli w artykule „Błonnik w owocach”

Czytaj więcej

Metodyka Integrowanej Produkcji Aronii

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), zatwierdziła i opublikowała Metodykę Integrowanej Produkcji Aronii, stworzoną przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. W opracowaniu szczegółowo opisano m.in planowanie i zakładanie plantacji aronii, jej

Czytaj więcej

Błonnik w owocach

Błonnik pokarmowy to substancje pochodzenia roślinnego, które w ogóle lub tylko w nieznacznym stopniu ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. W jego skład wchodzi celuloza, lignina, hemiceluloza, guma, śluz i pektyny. Błonnik pokarmowy

Czytaj więcej

Czerwiec w naszej szkółce aronii

Czerwiec to okres, tuż przed sezonem na aronię. Mamy więc ręce pełne roboty. Nasza szkółka uprawy aronii, w gorącym czerwcu prezentuje się tak: Plantacja Aronii Sadzonki Aronii Sadzonki Aronii Krzew

Czytaj więcej

Wznowienie książki „Aronia Superowoc”

Miło nam poinformować, że wznowiona została publikacja książki o aronii pt. „Aronia superowoc” pod redakcją prof. Iwony Wawer. Jednym ze współautorów pozycji jest mgr Piotr Eggert. Wznowienie książki było możliwe dzięki pozyskaniu

Czytaj więcej